Veiksmīgi noslēgusies izstāde Riga Food 2015 |

Pirmdiena, 2021 gada 19. aprīlis
Vārda dienas svin Vēsma, Fanija x

Veiksmīgi noslēgusies izstāde Riga Food 2015Publicēts: 14.09.2015

Septembra pirmajā nedēļā, līdz ar skolas gaitu uzsākšanu, izstāde Riga Food svinēja 20. gadskārtu. Mazāku, bet ne mazāk būtisku jubileju svinēja Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC) un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EEN-Latvija), jo jau 15. reizi plašajā pārtikas izstādē veiksmīgi startēja LTC un EEN-Latvija organizētais Inovācijas stends un to papildinošās aktivitātes.

Šajā gadā Inovācijas stendu greznoja ne vien tradicionālie inovācijas procesa veidotāji un atbalstītāji, bet arī 8 jaunie uzņēmumi, no kuriem puse jau patstāvīgi uzsākuši darbību pārtikas tirgū, savukārt otra puse – pieslīpē savu produktu, lai dotos tirgū ar labāko iespējamo jaunā produkta variantu. Līdztekus jau gataviem produktiem, stendā piedalījās arī universitātes un pētniecības institūti, kas veic pētījumus dažādu produktu šķirnēm, pielietojumiem, jaunām garšām vai citām īpašībām. Lai inovācijas process būtu pilnīgs, atlikušie stenda dalībnieki skaidroja inovācijas atbalsa un aizsardzības iespējas pārtikas nozarē.

“Tāda ir inovācijas stenda būtība – demonstrēt pilnu inovācijas procesu, līdz ar to stendā apskatāmi dažādu gatavības pakāpju jaunie produkti – no prototipa līdz pat jau gatavam produktam, kas pēc nedēļas ieies tirgū. Tāpēc mūsu stendā ir gan Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), kas strādājusi ar lielāko daļu Latvijas jauno pārtikas nozares uzņēmumu, gan Latvijas Republikas Patentu Valde, kas pastāstīs, kā jauno produktu aizsargāt eksportējot. Ja cilvēks atnāk pie mums ar ideju, mēs varam piedāvāt jau gatavu profesionāļu komandu, kas ir iestrādājušies jaunu produktu attīstībā,” skaidro Ints Vīksna, LTC valdes loceklis.

Līdztekus Rīgas Tehniskās universitātes studentu biznesa inkubatorā izstrādātajiem virtuves nažu prototipiem un koka izlietnēm, stendā bija apskatāmi, nobaudāmi un izmēģināmi arī fitnesa šķīvji, virtuves šķēres bumbiņu veidošanai, bišu maizes produkti, kraukšķīgie un pikantie ābolu čipsi, jaunākie pētījumi par graudaugiem, pākšaugiem, iepakošanas tehnoloģijām, kā arī daudz citu aizraujošu jaunumu.

Lielu atsaucību guva LTC un EEN-Latvija sadarbībā ar Patentu Valdi un LLU organizētais seminārs par intelektuālā īpašuma aizsardzību Ķīnas un Dienvidaustrumāzijas tirgos. Pulcējot gan lielus uzņēmumus, gan mājražotājus, semināra lektori skaidroja intelektuālā īpašuma aizsardzības specifiku tirgos, pret kuriem ne viens vien ražotājs jūt skepsi un pat nepatiku. Dalībnieki bija pārsteigti uzzināt, ka tirgus prasības ir stipri augstākas, kā varētu domāt spriežot vien pēc austrumu kaimiņu prasmēm atdarināt citu produktus. Izrādās, lai pasargātu savu produktu un ieeietu minētajos tirgos, pašiem nepieciešams izpildīt virkni kritēriju un sertifikācjias prasību.

Arī starptautiskās kontaktbiržas dalībnieki kārtējo reizi varēja pārliecināties, ka pasākuma vērtība slēpjas kvalitātē, nevis kvantitātē. “Strādājot ar katru iesniegto profilu individuāli, mēs varam sasniegt rezultātu, lai katrs kontaktbiržas dalībnieks pēc pasākuma varētu teikt, ka tam bijušas vairākas vērtīgas tikšanās un vēlētos piedalīties arī nākamajā gadā. Šis ir rādītājs, ko ir grūti un pat neiespējami sasniegt lielos pasākumos, kuros lielāko daļu tikšanos organizēšanas un atlases veic sistēma, nevis cilvēks. ” skaidro Dita Guste, kontaktbiržas galvenā organizatore. Šī gada kontaktbiržas laikā aizvadītas ap 50 reģistrētu tikšanos un pasākumā piedalījušies pārstāvji no vairāk kā 40 uzņēmumiem un organizācijām, tostarp daļa tikšanos tikšanos norisinājās invidiuāli tiekoties ar uzņēmumiem to stendos. Šobrīd ir zināms, ka vairāki uzņēmumi vienojušies par tālāku sadarbību un 2 no tiem jau gandrīz noslēguši sadarbības līgumus.

Ja arī Jūsu uzņēmums strādā pie jauna inovatīva produkta un Jūs vēlētos kļūst par Inovācijas stenda dalībnieku, sazinieties ar mums, lai pieteiktos dalībai nākamā gada Inovācijas stendā:

Dzintra Švarcbaha, dzintra.svarcabaha@edi.lv, +371 6755 8771.

Print

Sadarbības partneri